Naša pesem Maribor 2022
Naša pesem Maribor 2022 Foto: Janez Eržen

Viva zlata na Naši pesmi 2022

Vivina nova okrogla obletnica

Viveki smo se 28. maja letos znova predstavili na Naši pesmi Maribor, na že 27. državnem zborovskem tekmovanju. Ponosni smo, da smo se po za našo dejavnost napornem dveletnem obdobju epidemije na Naši pesmi predstavili v konkurenci najboljših odraslih pevskih zasedb.

Na tekmovanju, ki je potekalo pod budnim očesom mednarodne žirije, smo Viveki prvič v zgodovini obstoja zbora osvojili 90,7 točk od 100 in se tako uvrstili med osem najboljših zborov, ki so prejeli zlato plaketo.

Prejeli smo tudi posebno priznanje za najboljšo izvedbo izvirne slovenske novitete, napisane od septembra 2021, in sicer za skladbo našega sopevca Krištofa Strnada: VESNA, boginja pomladi. Izvedbi lahko prisluhnete v videu na koncu članka, kjer si lahko ogledate tudi galerijo fotografij Janeza Eržena.

V žirijo so bili sicer povabljeni trije ugledni slovenski mojstri zborovske taktirke. Predsedovala ji je mariborska umetnica Karmina Šilec, ki je prav v teh dneh prejela prestižno nagrado nizozemskega Music Theatre Now, sicer pa njeno ime povezujemo predvsem z zasedbo Carmina Slovenica, ki je pred nekaj leti žal utihnila. Druga članica žirije je bila Martina Batič,prav tako v svetu uveljavljena dirigentka, ki od leta 2018 deluje v Parizu kot glasbena direktorica Zbora Francoskega radia. Tudi Ambrož Čopi je doma in v svetu znano in cenjeno ime na področju zborovskega petja. Je dirigent dveh izmed najuspešnejših mešanih zborovskih sestavov pri nas, Komornega zbora KGBL in Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, promotor slovenske zborovske ustvarjalnosti v tujini in velikokrat žirant na mednarodnih tekmovanjih. Žirijo sta dopolnila dva tuja predstavnika, in sicer Bengt Ollén, ugledni švedski dirigent, ki je leta 2012 prav na mariborskem odru s svojim Sofia Vokalensemble osvojil veliko zborovsko nagrado Evrope, in pa Latvijec Jānis Ozols. Tudi on je že tekmoval v mariborski Unionski dvorani, in sicer leta 2019, ko je zmagal na mednarodnem tekmovanju Gallus z odličnim Mešanim zborom Latvijske akademije za glasbo Jāzepsa Vītolsa iz Rige, je pa tudi direktor podobnega latvijskega Mednarodnega zborovskega tekmovanja Baltskega morja v Jurmali.

Predsednica žirije Karmina Šilec je ob zaključku tekmovanja povedala: »Ja, res je, že velikokrat sem spremljala Našo pesem kot žirantka, a tako presenečena in srečna kot letos še nisem bila,« pove predsednica žirije. Nimam besed. Zelo nas je skrbelo, nismo si znali predstavljati, kakšen bo rezultat tako dolge odsotnosti rednega dela oziroma tako težkih okoliščin. Kar se je zgodilo na tem odru, je pravi čudež. Raven petja je takšna, kot bi kovida sploh ne bilo. Res izjemno tekmovanje, dobre predstavitve, nova dela, polna svežine, spet nov jezik mlajših generacij. To je bila za vse nas lepa izkušnja.«

Na letošni Naši pesmi smo tudi javno napovedali menjavo v umetniškem vodstvu zbora. Našo Simono bo na mestu zborovodje v kratkem nasledil njen sin, študent kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in naš sopevec, Krištof Strnad.

Na obrobju tekmovanja je v času epidemije potekal Natečaj za najboljšo upodobitev Svete Intonacije, na katerem je sodelovala večinsko vivina ekipa, t. i. »Delovna skupina za raziskovanje, uveljavljanje ter promocijo alikvotno intonančnih znanosti skozi čas«. Na Naši pesmi 2022 so razglasili tudi rezultate tega natečaja in naša ekipa je slavila še eno zmago.

Amir Tokić