Letni koncert z inštrumentalisti (2014)
Letni koncert z inštrumentalisti (2014) Foto: Matej Kramžer

Kdo smo Viva

Mešani pevski zbor Viva je bil ustanovljen jeseni leta 1992 na pobudo takrat diplomantke glasbene pedagogike Simone Rožman Strnad. V novo zborovsko zasedbo je povabila glasbene znance iz Brežic in okolice in že na samem začetku ustvarjalne poti so vnesli svežino v sicer bogato zborovsko tradicijo Posavja. Prvič so se javnosti uspešno predstavili že čez nekaj mesecev na območni reviji odraslih pevskih zasedb. Ker so bile strokovne ocene zbora dobre, so kmalu začeli razmišljati tudi o tem, da bi se preizkusili na katerem od zborovskih tekmovanj. Prva priložnost je tako nastopila leta 1996, ko so se s prve preizkušnje na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Rivi del Garda vrnili s srebrno diplomo. Sledile so udeležbe na mednarodnih zborovskih tekmovanjih v Novem Boru na Češkem (1999), znova v italijanski Rivi del Garda (2001), litovski Klaipedi (2005), grški Prevezi (2007), italijanskem Riminiju (2009), tajski Pattayi (2013) in španskem Vicu (2016), od koder so prihajali z odličnimi dosežki. Ob mednarodnih tekmovanjih pa zbor ni izpustil slovenskih zborovskih tekmovanj Naša pesem v Mariboru, kjer se je od leta 1997 do danes uspešno predstavil osemkrat, pa tudi Regijskih tekmovanj v organizaciji JSKD RS ne in ne tematskih koncertov Sozvočenja.

V vseh teh letih se je intenzivno delo na vajah prepletalo s koncerti, tekmovanji in gostovanji doma ter v tujini, v zadnjih letih pa tudi s sodelovanjem pri velikih domačih in mednarodnih zborovskih projektih. V izjemnem spominu je pevcem ostala koncertna turneja pri slovenskih izseljencih v Torontu, kjer so se predstavili z izvirnim spletom slovenskih ljudskih pesmi in plesov (1999), med ostalimi dogodki pa tudi sodelovanje na VII. Evropskih dnevih glasbene mladine v švicarskem Bernu (2002), pri projektu Requiem s še tremi slovenskimi zbori in Orkestrom Slovenske vojske (2002), sodelovanje ženske zasedbe s tem orkestrom ob 150-letnici rojstva slikarja Vincenta van Gogha v Cankarjevem domu (2003) in nastop z baročnim orkestrom Orchestra Barrocco di Bologna z oživitvijo Vivaldijevih sakralnih del na otvoritvenem koncertu Festivala Brežice (2006). Med odmevnejšimi mednarodnimi projekti velja omeniti Orffovo kantato Carmina Burana v sodelovanju z Zborom sv. Nikolaja iz Litije in Simfoničnim orkestrom Collegium Musicum iz Potsdama ter nastopi v Potsdamu, Krškem in Litiji (2010). Med vsemi projekti najbolj izstopa veliki projekt – sodelovanje v koncertnem spektaklu 8. simfonije v Es-duru ali Simfonije tisočev Gustava Mahlerja pod taktirko znamenitega dirigenta Valerija Gergijeva, s katero se je v prestižni druščini slovenskih in hrvaških ljubiteljskih in profesionalnih zborov z izbranimi solisti ter orkestroma Slovenske in Zagrebške filharmonije predstavil 3. julija 2011 na odprtju Festivala Ljubljana in dan kasneje v Areni Zagreb.

Zadnjih 6 let je zaznamovanih z lastnimi velikimi projekti, ki prinašajo inovativen pristop k zborovskemu ustvarjanju in so novost v slovenskem zborovskem prostoru. Prvi tak projekt je bil ob 20. obletnici Vive, ko je obletnico zbora v jubilejnem letu zaznamovalo 20 dogodkov, med katerimi izstopajo Vivin časopis, 12 novitet za zbor, zgoščenka, jubilejni koncert, fotografska razstava z literarnim večerom, veličasten zaključek pa je pomenila turneja na Tajsko. Leto kasneje se je zbor predstavil s Tajsko pravljico, nato v Ježkovem letu z izborom domačih in svetovnih uspešnic, ki jih je podkrepil s plesnimi vložki in glasbeno spremljavo. Leta 2015 so se sprehodili po slovenski zakladnici s koncertom Slovenska pesem brez meja, še leto kasneje pa uprizorili Špansko romanco, kjer so združili pesništvo velikega Franceta Prešerna s prepevanjem slovenskih in španskih pesmi. Ob 25-letnici zbora so izvedli slavnostni koncert Vse teče – vokalno-inštrumentalni projekt v 4 stavkih, v katerem so predstavili avtorsko glasbo 4 skladateljev (Makor, Predanič, Bec, Močnik), ki so na besedila znanih slovenskih pesnikov skladbe spisali samo za zbor. Z zadnjim koncertom so se poklonili letu Evropske kulturne dediščine in skozi ljudsko pesem uprizorili zgodbo mladega para in jo naslovili Daj, da te objamem.

Zbor je izdal pet zgoščenk: Vivat, crescat, floreat s pregledno zgibanko (1997), Odkar vem zanjo … z istoimenskim zbornikom (2002), Vrtiljak (2008), Viva (u)živa (2012) in Kako se ti meni dopadeš (2012). Ob tem se je izkazal kot odličen organizator doslej edinega posvetovanja o zborovski glasbi v Posavju (2007) in izdal zbornik prispevkov Zborovska glasba v Posavju od 19. do 21. stoletja (2008).

Zbor posveča veliko pozornosti naročanju in izvajanju novitet avtorskih skladb in priredb za zbor priznanih slovenskih skladateljev (Mojca Prus, Damijan Močnik, Ambrož Čopi, Vladimir Hrovat …) in mladih skladateljev ter študentov kompozicije (Matjaž Predanič, Tine Bec, Uršula Jašovec …).

Zbor je prejemnik priznanja in plakete Občine Brežice ter bronastega in srebrnega odličja Zveze kulturnih društev Brežice za odmevno delovanje. Postal je stalnica v posavskem in širšem zborovskem udejstvovanju in naj, kot pravi njegov prisvojeni citat »Vivat, crescat, floreat!«, živi, raste in cvete ter gre naproti novim izzivom.

Prepevanje v Vivi ima za pevke in pevce svojevrsten pomen, saj se ob spoznavanju in interpretaciji raznovrstne zborovske literature kujejo tudi pristna znanstva in nerazdružljiva prijateljstva, kar dela Vivo neprestano živo. Živo pa jo delajo tudi številni mladi pevci, ki so v zadnjem času obogatili in osvežili zborovsko zasedbo.

Zadnja posodobitev: nedelja, 11 november 2018 16:05