Med zeleno in vijolično (2022)

Zvočna zbirka Med zeleno in vijolično je barvit sprehod po skladbah, izvedenih v zadnjih treh letih zborovega poustvarjanja, torej med letoma 2019 in 2022. Večina posnetkov je posnetih »v živo« na tekmovanjih in koncertih, nekaj je ustvarjenih na arhivskih snemanjih, poseben odtenek pa ponuja posnetek na daljavo kot znamenitost nekega posebnega časa v letu 2020.


Himnični začetek Vivat, crescat, floreat! pomeni skladateljev poklon 30-letnici Vive, napisan septembra 2022.
V zelenih odtenkih se odstirajo priljubljene slovenske ljudske pesmi v priredbah pomembnih slovenskih skladateljev različnih generacij.

Sakralne skladbe so del imenitnih zgodb Vivinih zadnjih tekmovalnih sporedov.

Tematski prehod v vijolično označujeta povsem raznoliki skladbi kot produkt študija na daljavo v času koronskega obdobja.
Magičnost vijoličnega označujejo zadnje štiri skladbe. Genesis Andreja Makorja je nastala 2017 v ciklu štirih skladb za zbor in inštrumentalno zasedbo, napisanih ob 25-letnici zbora, in pomeni zvočno slikanje nastanka sveta (ali Vive?). Pramati Luna Klare Mlakar, Morana Mateja Kastelica in Vesna; boginja pomladi Krištofa Strnada sodijo v projekt Izven okvirja iz leta 2021 za zbor, inštrumentaliste in folklorni ples. Izvirne kombinacije zvokov, glasbe, besedil in plesa obravnavajo mistična staroslovanska obredja s čaščenji različnih boginj in bogov. Izvedba skladb brez plesa je posneta za arhiv Radia Slovenija.

Zeleno-vijolične barve oblikujejo Vivino vizualno podobo že 30 let, zato tokrat tudi zvočna podoba v teh barvnih odstiranjih.

Več v tej kategoriji:

« Med zeleno in vijolično