Viva na odru amfiteatra v Nikopolisu
Viva na odru amfiteatra v Nikopolisu Foto: Klemen Galić

Viva dvakrat zlata v Grčiji

Komentirajte prvi! Novice

Od 3. do 12. julija 2023 smo se člani Mešanega pevskega zbora Viva Brežice mudili na naši jubilejni turneji v tujini, ki smo jo organizirali po pestrem in uspešnem jubilejnem letu 2022, ko smo praznovali 30 let zbora.

Po večmesečnih pripravah smo se udeležili 41. mednarodnega zborovskega festivala v mestu Preveza na severozahodu Grčije, v okviru katerega je že 27. leto potekalo mednarodno zborovsko tekmovanje, šestič pa seminar in masterclass zborovskega dirigiranja. Festival, ki ima dolgo tradicijo, je potekal od 1. do 9. julija v organizaciji zborovskega društva »Armonia« iz Preveze ob pomoči lokalnih podpornikov. Tudi letos je na festivalu sodelovalo okoli 20 različnih zborov z vseh koncev sveta – poleg nas tudi zbori iz Združenih držav Amerike, Estonije, Poljske, Walesa, Srbije, Filipinov, Italije, Cipra, Grčije in drugod.

V preteklih mesecih smo se pod dvojnim vodstvom naših zborovodij Simone Rožman Strnad in Krištofa Strnada marljivo pripravljali na tekmovalna nastopa v dveh kategorijah: kategoriji A (mešani zbori, sakralna glasba) in kategoriji G (prosti program originalnih zborovskih skladb). V Prevezi smo v petek, 7. julija, najprej tekmovali v kategoriji G, dan kasneje pa še v kategoriji A. V soboto, 8. julija, smo se v okviru festivala predstavili tudi na netekmovalnem koncertu, ki je potekal na prostem in kjer smo izvajali že uveljavljen program ljudskih skladb iz našega repertoarja, med drugim tudi priredbo Zrejlo je žito izpod peresa našega Krištofa Strnada.

V nedeljo, 9. julija, je v mistični večerni kulisi antičnega amfiteatra v bližnjem Nikopolisu potekala zaključna slovesnost festivala z razglasitvijo rezultatov. V družbi ostalih sodelujočih zborov smo v prijetnem kolegialnem vzdušju dočakali razglasitev rezultatov in se neizmerno razveselili, ko smo izvedeli, da smo postali prejemniki dveh zlatih medalj: v kategoriji A z 90,60 točke in v kategoriji G s 93,60 točke. Z medaljama smo se uvrstili na drugo mesto v obeh kategorijah. Prvo mesto je dosegel odličen komorni zbor Univerze v Kansasu iz ZDA pod vodstvom prof. Eduarda Garcia-Novellija, ki je prejel nagrado za najboljšega dirigenta na tekmovanju in je že večkrat umetniško gostoval na zborovskih dogodkih v Sloveniji, sodeluje pa tudi z mnogimi našimi priznanimi zborovskimi skladatelji. Z omenjenim zborom smo v času festivala spletli prijateljske vezi in večkrat spontano zapeli skupaj. Tako je bilo tudi po zaključni slovesnosti, ko smo združili moči in zapeli skladbo Ta na Solbici slovenskega avtorja Sama Vovka (roj. 1989), s katero so se Američani predstavili na otvoritveni slovesnosti festivala, Viveki pa smo jo uvrstili v tekmovalni program G kategorije.

V Nikopolisu pa je na željo strokovne žirije zazvenelo nekaj najboljših skladb tekmovanja, med katerimi je bila tudi Vesna; boginja pomladi našega Krištofa Strnada (roj. 1999), ki smo jo izvajali v okviru tekmovanja v kategoriji G. Poleg dveh zlatih medalj je zbor za Vesno prejel posebno nagrado za najboljšo izvedbo sodobne zborovske skladbe. To je za Vesno že druga tovrstna nagrada – prvič smo jo Viveki in Krištof prejeli lani na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem.

Mednarodno strokovno žirijo tekmovanja so sestavljali priznani strokovnjaki s področja zborovske glasbe, med drugim tudi dva Slovenca, skladatelj in dirigent Ambrož Čopi ter Urša Lah, slovenska dirigentka, ki živi in ustvarja na Norveškem. Poleg njiju so bili v žiriji še Maria Emma Meligopoulou (Grčija), John Fitzpatrick (Irska) in Masis Aram Gözbek (Turčija).

Z dvema zlatima medaljama in posebno nagrado za izvedbo skladbe smo Viveki tako nadgradili uspeh iz leta 2007, ko se je naš zbor prvič udeležil tekmovanja v Prevezi in prejel zlato plaketo za nastop v kategoriji sakralne glasbe. Neizmerno veseli in ponosni smo, da je bil naš trud preteklih mesecev poplačan in da smo znova dokazali, da lahko ljubiteljski zbor s pevci vseh generacij iz majhnega kraja posega po najvišjih rezultatih na mednarodnem zborovskem nivoju. Z veseljem in ponosom smo predstavljali naš domači kraj in občino Brežice ter Slovenijo na festivalu, kjer so nas zelo lepo sprejeli. Viveki smo na grški turneji izjemno uživali: ob festivalskih in tekmovalnih obveznostih smo se naužili tudi grške kulture in kulinarike, si ogledali nekaj okoliških znamenitosti, uživali v družbi drug drugega in poglobili medsebojne vezi.

Uspeh iz Grčije je za nas »podaljšek« praznovanja lanske 30-letnice, hkrati pa prelomen dogodek, ko dirigentsko žezlo našega zbora uradno prehaja v roke novemu dirigentu Krištofu Strnadu, za katerega je bilo to prvo mednarodno zborovsko tekmovanje v tej vlogi, kjer se je odlično odrezal. Naša dosedanja dirigentka Simona Rožman Strnad, umetniška vodja in ustanoviteljica zbora, pa se z grškima zlatima medaljama častno poslavlja od svoje dirigentske vloge, v kateri je Vivo popeljala do premnogih uspehov in skozi preštevilne odmevne projekte, zato si je Vivo brez Simone kar težko predstavljati. Hkrati pa je Krištof v preteklem letu pri delu z zborom vsekakor dokazal, da je »iz pravega testa« za našega dirigenta, zato se že veselimo prihodnjih Vivinih projektov in nadaljevanja našega dela jeseni, ko se odpravljamo na tradicionalne intenzivne vaje na slovensko obalo.

Lara Oštrbenk

Foto: Klemen Galić in Amir Tokić

Zadnja posodobitev: četrtek, 13 julij 2023 11:37
(0 glasov)
Prebrano 130 krat

Komentirajte

Prepričajte se, da izpolnite vsa zahtevana polja, označena z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.