E-razstava: Vivinih 30 let

Vivina nova okrogla obletnica

Vivina e-razstava: Utrinki iz kronike treh Vivinih desetletij - zdaj tudi na naši spletni strani!

V petek, 25. 3. 2022, smo za uradni začetek praznovanja naših jubilejnih 30 let s prepevanjem odprli ulično razstavo našega dela in ustvarjanja pred našim drugim domom v Brežicah. Prireditev smo obarvali z ljudskimi in nam najljubšimi pesmimi. Ob otvoritvi razstave nam je naša nekdanja pevka, častna članica in še vedno tesna oboževalka, Lučka Černelič, predstavila kronologijo zbora in potek razstave. Razstavo smo medtem 5. 6. 2022 preselili na Prešernovo cesto, pri brežiškem gradu. Za vse, ki se otvoritve niste mogli udeležiti in za tiste, ki si je zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morete ogledati v živo v Brežicah pa sedaj objavljamo povezavo do digitalne verzije razstavnih panojev v PDF obliki tudi tukaj, na naši spletni strani. Prilagamo še nagovor naše častne članice Lučke Černelič z otvoritve meseca marca.

PDF dokument z Vivino razstavo si lahko TUKAJ prenesete na svoj računalnik (19 MB).

Nagovor Vivine častne članice Lučke Černelič ob odprtju razstave:

"Spoštovani viveki in vivike, spoštovani obiskovalci.

Skoraj deset let je preteklo, odkar sem z Vivo zadnjič nastopila na odru. Moje vezi z Vivo v dvajsetih  letih prepevanja pa so postale in ostale tako močne, da jih tudi po zaključku aktivnega članstva nisem zmogla prekiniti. Tako sem si prislužila naziv prve častne članice in po letu 2013 tudi skrbnice Vivine kronike.

Z veseljem sem tako sprejela izziv, da v letu 2022, ko Viva praznuje mladostnih 30 let, pripravim pregledno razstavo o njenem uspešnem delovanju.

Veselje pa se je kmalu prepletlo z veliko odgovornostjo in tudi s strahom, kako iz Vivine bogate ustvarjalne zakladnice izbrskati utrinke, ki bodo predstavili najpomembnejše in najzanimivejše trenutke njene izjemno bogate poti.

Vivina kronika je neprecenljiv dokument, ki so jo na začetku urejali zborovodkinja Simona Rožman Strnad in Uroš Brezovšek, kasneje Alenka Černelič Krošelj, Irena Hribar in kratek čas Andrej Cizl. Pričujoča razstava je plod mojih neštetih potovanj po kroniki vse od ustanovitve do danes. Po zaključku zbiranja utrinkov, ki ga nikakor ni hotelo biti konec in sem se vedno znova soočala z dejstvom, da kar nekaj pomembnih stvari ne bo postavljenih na ogled, sva poti združili s soustvarjalko razstave Alenko Černelič Krošelj, ki je bila pri tem odločnejša.

Pripoved ujetih trenutkov iz Vivine kronike tako predstavlja edinstveno zgodbo ljubiteljske skupine, ki živi, raste in cvete od ustanovitve skozi neskončno število ur vaj, nastopov, koncertov, tekmovanj, projektov, potovanj in druženj vse do danes, v prepričanju, da ji napoveduje tudi dolgo prihodnost.

Razstava je postavljena na desetih straneh/plakatih z besedili, ki so prevedena tudi v angleščino.

Viveki bodo ob ogledu lahko obujali spomine na vse čudovite preživete skupne trenutke, obiskovalcem pa privoščimo, da spoznajo tudi druge plati zborovega ustvarjanja.

Viva je v vseh letih povezala več kot 300 pevk in pevcev iz celotnega Posavja in je s tem postala ambasadorka celotne pokrajine ob spodnjem toku Save med »Štajersko« in »Kranjsko«.

Biti »vivek« je biti del zborovske zgodbe, s katero »živiš, rasteš in cveteš«, je neprecenljiva življenjska izkušnja, prepletena z ustvarjalnim delom in druženji s pevskimi prijatelji, ki to ostanejo za vedno."

Več v tej kategoriji:

« Viva zlata na Naši pesmi 2022