Krištof Strnad (2022)
Krištof Strnad (2022) Foto: Amir Tokić

Kdo je Krištof

Krištof Strnad je z oktobrom 2022 postal zborovodja Mešanega pevskega zbora Viva Brežice skupaj s Simono Rožman Strnad. Je študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer Kompozicija in glasbena teorija, kjer komponira v razredu prepoznavnega skla¬datelja prof. Janija Goloba.

Trenutno je član Zbora Slovenske filharmo¬nije in MePZ Viva Brežice, prepeval pa je tudi v KZ Akademije za glasbo UL in Komornem zboru KGBL.

Prve zborovske skladbe so bile premierno izvedene z Mešanim pevskim zborom Viva Brežice, nato pa so njegove kompozicije za¬čeli izvajati tudi drugi zbori.

Maja 2021 je njegova skladba Na nebu zvezde sevajo zmagala na natečaju Prleška suita, istega leta pa je soustvaril edinstven projekt Izven okvirja, kjer je s skladbo Vesna; boginja pomladi za mešani zbor, inštrumentaliste in folklorni ples zvočno upodobil obredje čaščenja staroslovanske boginje. Obe omenjeni skladbi sta bili nagrajeni kot noviteti na Naši pesmi 2022. Njegova inštrumentalna kompozicija Lux et Tenebrae je bila v okviru projekta Akademije za glasbo izvajana v Ljubljani, Zagrebu in Budimpešti. Poleti 2022 je bila skladba Modro napisana in izvajana za projekt Barve Lare Willewaldt, skladba Genesis pa za projekt Glasba mladih, ki je posneta tudi za Radio Slovenija in izdana v Društvu slovenskih skladateljev.

Krištof se v svojem pisanju ne omejuje na žanre in sloge, zato znotraj klasične glasbe prepoznamo elemente tako tonalne kot tudi sodobne glasbe.

Več v tej kategoriji:

« Kdo je Simona