Viva v Tallinnu
Viva v Tallinnu Naslovna fotografija: Amir Tokić

Viva dvakrat druga v Talinu

Komentirajte prvi! Novice

MePZ Viva Brežice se je med 11. in 14. aprilom 2019 kot edina slovenska zasedba udeležil 16. mednarodnega zborovskega festivala Tallinn 2019. Nastopili smo v dveh tekmovalnih kategorijah: v kategoriji mešanih zborov in v kategoriji ljudske glasbe. Skupno pa je tekmovanje potekalo v osmih kategorijah, v vsaki pa so podelili nagrade za prva tri osvojena mesta.

Petčlanska mednarodna žirija v sestavi Sharon J Paul (ZDA), Mathieu Romano (Francija), Bo Holten (Danska), Aarne Saluveer (Estonija) in Maris Sirmais (Latvija - predsednik žirije) je nastop vsakega zbora lahko ocenila z največ s 100 točkami.

V kategoriji mešanih zborov je nastopilo pet predhodno izbranih zborov; poleg Vive še dva estonska, finski in latvijski zbor. V tej kategoriji je Viva osvojila drugo mesto z osvojenih 89,6 točke. Prvi so bili Latvijci s 94 točkami, tretji pa Finci z 89 točkami. V kategoriji ljudske glasbe je bila konkurenca številnejša, saj je bilo za tekmovanje izbranih kar devet zasedb. Drugo mesto je pripadlo Vivi z izvrstnimi 95 točkami. Prvo mesto je s 95,2 točke pripadlo estonskemu mladinskemu zboru, tretje pa so s 94,8 točke osvojili Latvijci, ki so osvojili tudi Grand Prix, v katerem so se pomerili najboljši zbori iz posamezne kategorije.

Ko smo po uspešni estonski turneji prispeli v varno naročje naše domače občine, je brežiški župan, g. Ivan Molan, za nas z našimi družinami in podporniki pripravil čudovit sprejem v grajski kleti Posavskega muzeja Brežice. G. župan je Vivekom čestital za vrhunski uspeh in se nam zahvalil za promocijo občine. Čestitkam sta se pridružila tudi predsednik Zveze kulturnih društev Brežice Jože Denžič in podpredsednica Lučka Černelič.

Naša zborovodkinja Simona Rožman Strnad je povedala, da je mednarodno tekmovanje v Talinu eno od prestižnejših v Evropi, na katerega se zbori uvrstijo na podlagi izbora komisije, ki ji morajo predhodno posredovati svoje posnetke. Za Vivo je bila že uvrstitev na tekmovanje veliko priznanje. V Talin smo šli brez velikih pričakovanj, saj je bila konkurenca močna. Dve osvojeni 2. mesti v obeh kategorijah, v katerih smo tekmovali, sta zato še toliko bolj dragoceni, saj je tekmovanje ocenjevala izvrstna mednarodna komisija v sestavi priznanih zborovodij in predavateljev na univerzah. Razglasitev je bila za nas presenečenje in nagrada ter potrditev dolgotrajnega trdega dela, hkrati pa tudi spodbuda za nadaljnje ustvarjanje. Viveki smo ponosni, da smo lahko v tujini ponovno uspešno zastopali Brežice, Posavje in Slovenijo.

Tako polni čudovitih občutkov in neverjetnih vtisov z daljnega severa prinašamo domov nagradi za osvojeni drugi mesti v 2 kategorijah, s katerima smo postali najbolj uspešen slovenski zbor, ki je kdaj zastopal barve naše domovine na zborovskem tekmovanju v Talinu.

Iz srca kličemo velik HVALA za podporo našim domačim, širši lokalni skupnosti in Občini Brežice ter vsem, ki nam omogočate, da Viva živi srečno, raste više in cveti vedno lepše.

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

Fotografije v galeriji: Vahur Lõhmus, Estonian Choral Association

Zadnja posodobitev: ponedeljek, 08 julij 2019 20:23
(0 glasov)
Prebrano 3428 krat

Komentirajte

Prepričajte se, da izpolnite vsa zahtevana polja, označena z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.