Viva v Viteški dvorani brežiškega gradu
Viva v Viteški dvorani brežiškega gradu Foto: Rudolf Strnad

Viva, Estonija in Baltski poljub

Komentirajte prvi! Novice

Letni koncert Baltski poljub, 12. oktober 2019, Viteška dvorana Posavskega muzeja Brežice

Modra, črna in bela so barve estonske zastave, ki v prispodobi ponazarjajo estonsko prostrano nebo, razsežne gozdove črnega bora in v snežno kopreno odete estonske ravnice. Estonija pa je tudi dežela čudovite zborovske glasbe, ki je globoko ukoreninjena v preteklost in prepletena s kulturno dediščino. Tu so doma odlične zborovske zasedbe, dirigenti in skladatelji. Tu je doma tudi odlično zborovsko tekmovanje.

Našo letošnjo sezono je zagotovo najbolj zaznamovalo ravno to tekmovanje, za katerega smo vedeli, da ni enostavno in da bo združilo vrhunske pevske sestave. Počaščeni smo bili, da smo bili izbrani v to družbo.

Same priprave na tekmovanje so se začele že jeseni 2018 in intenzivno trajale vse do aprila 2019, ko smo prileteli v estonsko prestolnico, ki nas je pričakala mirna, spokojna in prijazna. Vrhunec našega doživljanja v Estoniji pa je bila razglasitev rezultatov, ko smo dosegli dve drugi mesti v dveh izbranih kategorijah – kategoriji mešanih zborov in kategoriji ljudske glasbe. Vedeli smo, da smo delo na odru opravili zelo dobro, vendar so ga tudi drugi. Zato se rezultata še nikoli nismo tako veselili in tudi zato radi pravimo, da je to Vivino naj tekmovanje.

Spontano, a načrtovano je prišla želja, da na letošnjem letnem koncertu  v Viteško dvorano brežiškega gradu prinesemo estonske melodije, občutenja od tam, estonski veter… S koncertom smo  želeli estonski navdih in doživetje prenesti na naše zveste obiskovalce in s prepletom poezije ter glasbe v enem in drugem jeziku ponazoriti in podoživeti uspeh. Odeti v tekmovalno belino smo letošnji letni koncert, ki smo ga izvedli v dveh ponovitvah, ob 17.30 in ob 20.00, otvorili z zvočno improvizacijo estonskega vetra in ga tako tudi zaključili.

Vmes pa so Viteško dvorano polnili najrazličnejše melodije, tesno povezane z Vivino estonsko zgodbo. Z značilnim estonskim melosom so nas nagovorili najodličnejši estonski skladatelji (revolucionarni Tormis, največkrat izvajani Pärt in mladi Uusberg). Ob tem pa se nismo mogli izogniti našemu tekmovalnemu programu, ki nam je še vedno ljub in ki nas je popeljal do vrhunskega uspeha. Tu izstopata Močnikova noviteta Oči, napisana za tekmovanje.
Tega večera smo prvo izvedbo posvetili noviteti Memories – avtorskemu prvencu Krištofa Strnada, našega pevca in nastajajočega skladatelja, ki je uglasbil poezijo estonske pesnice Caroline Pihelgas (izvirni naslov se v prevodu glasi Rezilo kose). V skladbi se združujejo trije jeziki – angleščina, slovenščina in estonščina.

Estonsko poezijo in Vivine zgodbe je čutno in domiselno prepletel  gledališki igralec Aljaž Jovanović, povezovalec programa.

Večerni koncert smo namenili podelitvi Gallusovih značk za večletno udejstvovanje na glasbenem področju ljubiteljske kulture, ki sta jo tokrat prejela dva izmed naših pevcev. Predstavnica JSKD OI Brežice, Lučka Černelič, je bronasto Gallusovo značko (za 5 let udejstvovanja) podelila Lari Oštrbenk, zlato Gallusovo značko (za 15 let udejstvovanja) pa Samu Hajtniku.

Odmeve, vtise in spomine iz Talina v slikovni podobi so si obiskovalci ogledali na Vivini estonski foto razstavi v tretjem galerijskem prostoru Posavskega muzeja Brežice. Na daljnem severu smo potovali, tekmovali, zmagovali, uživali in pozirali – te foto utrinke pa sta zbrala in skrbno pripravila naša pevca Samo Hajtnik in Marko Blaževič.

Baltski poljub je izzvenel , estonski veter je pojenjal, globoko v Vivini duši pa bo spomin na Estonijo in na ta poseben baltski večer tlel še dolgo.

Hvala vsem, ki nas zvesto poslušate in podpirate – v mnogoterih in raznolikih odtenkih.

Viveki

Zadnja posodobitev: sreda, 16 oktober 2019 13:53
(0 glasov)
Prebrano 5036 krat

Komentirajte

Prepričajte se, da izpolnite vsa zahtevana polja, označena z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.