Viva poje na Rajhenburgu
Viva poje na Rajhenburgu

Sozvočenja 2018: Daj, da te objamem

Komentirajte prvi! Novice

Ljudske pesmi kažejo življenje v neposredni resničnosti in elementarno močni preprostosti in segajo v najstarejše čase. Prehajale so iz roda v rod, iz kraja v kraj. Zanje je bil poleg besedila vedno bistven tudi napev. Vsebinsko naša lirska ljudska pesem opeva ljubezen do doma, do narave, do sočloveka in boga in daje duška ljudskemu občutju ob raznih priložnostih: ob rojstvu, ob svatovanju, ob smrti. Včasih je resna in razmišljujoča, včasih šaljiva in nagajiva.

Tako smo zasnovali tudi program, s katerim, smo se predstavili na letošnjih Sozvočenjih. Pomenljivo smo ga naslovili Daj, da te objamem. Objem je odraz ljubezni, ta pa ima neizmerno moč. Na kresni večer tako kresnice trosijo srečo in ljubezen po hišah in med njimi je tudi dekle, ki se na prvi pogled zagleda v mladega fanta; ta se v skupini preostalih fantov kot zeleni Jurij pridruži skupini kresnic. Fant se spogleduje z njo in jo osvaja, sama pa mu poglede vrača in ga zapeljuje. Ko jo izzovejo, naj izbere svojega dragega, izbere fanta, ki ji je svojo naklonjenost izkazal že ob samem snidenju. Takrat resnica pride na dan in mladi par svoje ljubezni več ne more skriti. (Mateja Jankovič Čurič)

Regijski tematski koncert v Brestanici

V nedeljo, 18. 11. 2018, smo se predstavili na gradu Rajhenburg. Koncert je spremljala Danica Pirečnik, ki je o našem nastopu zapisala naslednje:

"Zbor je prepričal z izvirnim tematsko zaokrožen programom z naslovom - Daj, da te objamem. Izjemno domiselno se je izbor skladb vključeval v sporočilnost tekstovne predloge. V zelo kompleksni izvedbi se je učinkovito prepletalo petje z izbrano scensko igro, plesom in čustveno nabito muzikalno energijo. Zvokovna poenotenost, dinamična raznolikost, vzorno artikulirano besedilo in čista intonacija so odlike, ki so samo še nadgradile in oplemenitile izvedbo. Zbor je bil predlagan, da se pridruži zmagovalcem še ostalih slovenskih  regij na koncertu v Slov. filharmoniji."

Sklepni koncert Sozvočenj v Ljubljani

Viva se je uvrstila tudi na sklepni zborovski koncert. V Slovenski filharmoniji smo nastopili v soboto, 08. decembra 2018. O dogodku so na spletni strani JSKD med ostalim objavili:

"... odvil se je izjemen zborovski koncert, ki je navdušil polno dvorano Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Na koncertu Sozvočenja, ki ga je na predvečer Svetovnega dneva zborovskega petja pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, se je predstavilo šest izvrstnih pevskih zasedb, ki so številno poslušalstvo prepričale ne le s petjem, temveč tudi z dodelanimi odrskimi nastopi. Oder koncertne dvorane sredi praznične prestolnice je tokrat pripadel pevskim zasedbam, ki so s svojimi tematsko zaokroženimi sporedi najbolj prepričale strokovno komisijo na šestih regijskih srečanjih, ki so potekala v mesecu novembru. Od 40. sodelujočih zasedb se jih je na sklepni koncert uvrstilo šest, prav vse pa so dokazale, da je slovensko zborovsko petje resnično na visokem mednarodnem nivoju in išče nove poti glasbenih predstavitev. Sklepni koncert Sozvočenja ni bil tekmovalnega značaja, vsem sodelujočim skupinam pa je organizator, JSKD, podelil posebne nagrade in priznanja, ki so si jih zasedbe prislužile predvsem za izvirnost.

Daj, da te objamem, sporoča Mešani pevski zbor Viva Brežice, ki ga vodi Simona Rožman Strnad, svojo zgodbo o ljubezni pa gradijo na ljudskem izročilu. Preplet pesmi, plesa, snežno belih noš in zelenih Jurijevih venčkov v laseh, pospremljenih z zvoki violine je poslušalce peljal skozi šopek belokranjskih ljudskih.

Koncert Sozvočenja je na najboljši možen način napovedal Svetovni dan zborovskega petja, ki ga vsako drugo nedeljo v decembru obeležujemo že skoraj tri desetletja. Venezuelski skladatelj Alberto Grau je namreč na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM, ki je bila med II. Svetovnim simpozijem zborovske glasbe v Helsinkih leta 1990, predlagal praznovanje mednarodnega dneva zborovskega petja. Od takrat je sodelovalo že več kot 15.000 zborov in milijoni pevcev po vsem svetu, slavljenju zborovske glasbe pa se pridružujejo tudi slovenski pevci.
Zbrani cvet slovenskih zborov je ponovno dokazal, da se prizadevno dolgoletno delo še kako obrestuje. Za izjemne nastope, podkrepljene z gledališko plesnim izrazom in premišljeno kostumografijo, pa so izbrane skupine bile nagrajene z navdušenim aplavzom in toplim sprejemom občinstva."

Zadnja posodobitev: ponedeljek, 11 februar 2019 22:08
(0 glasov)
Prebrano 3543 krat

Komentirajte

Prepričajte se, da izpolnite vsa zahtevana polja, označena z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.