Koncert Izven okvirja
Koncert Izven okvirja Foto: Luka Rudman

Letni koncert Izven okvirja s FS Artiče

Komentirajte prvi! Novice

V soboto, 2. oktobra 2021, je na grajskem dvorišču Posavskega muzeja Brežice zazvenel že naš 28. letni koncert, tokrat pod naslovom Izven okvirja.

Koncert smo v sodelovanju s folklorno skupino KUD Oton Župančič Artiče zasnovali kot zborovsko-plesno doživetje, katerega osrednji del so oblikovale tri novitete mladih skladateljev Klare Mlakar, Mateja Kastelica in Krištofa Strnada. S koncertnim programom smo tako stopili na polje mističnega, neznanega, tudi tabuiziranega, na polje božanskosti naših prednikov ter se s petjem in plesom »poklonili« trem starodavnim božanstvom: Pramateri Luni, Morani in Vesni. Glasbeno spremljavo na različnih ljudskih glasbilih so prispevali skladatelji sami, plesno kuliso pa so v črno-beli preobleki, ki simbolizira boj med dobrim in zlim, med svetlobo in temo, nebeškim in tuzemskim mojstrsko postavili odlični folklorniki KUD Oton Župančič Artiče. Odrsko postavitev pa je prispevala Anja Cizel.


V sklepnem delu koncerta so spregovorili župan Občine Brežice, g. Ivan Molan, direktorica PMB, ga. Alenka Černelič Krošelj, in predsednica KD Mešanega pevskega zbora Viva Brežice, Ana Špiler, ki se je za umetniško vodenje projekta posebej zahvalila tudi naši zborovodkinji Simoni Rožman Strnad, ki Vivo vodi že 29 let. Diana Kosar, predsednica območne izpostave JSKD Brežice, je v okviru koncerta za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske vokalne glasbe podelila tudi dve jubilejni Gallusovi znački vivekoma Krištofu Strnadu (za več kot 5 let ustvarjanja) in Kaji Rožman (za več kot 10 let ustvarjanja).


S koncertom Izven okvirja smo vsi nastopajoči stopili izven okvirjev svojega ustvarjanja, a vendarle upoštevajoč zakonitosti zborovske glasbe in folklornega plesa, kar je naredilo ta večer unikaten in dokazuje neskončno možnosti poustvarjanja.

Počaščeni smo, da smo ta projekt soustvarili s folklorniki KUD Oton Župančič Artiče, ki sodijo v sam slovenski folklorni vrh. Pred dvema letoma smo viveki prvič sodelovali z njimi, in sicer so nas povabili v Artiče na svoj letni koncert, ki so ga naslovili Za v okvir. Sodelovanje je tako kar samo klicalo po nadaljevanju, le da smo tokrat stopili – izven okvirja.

Lara Oštrbenk
Mateja Jankovič Čurič

>> Članek v Posavskem obzorniku z video utrinkom

Prenesi priponke:

Zadnja posodobitev: četrtek, 07 oktober 2021 19:05
(0 glasov)
Prebrano 523 krat

Komentirajte

Prepričajte se, da izpolnite vsa zahtevana polja, označena z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.