Viva znova na odru
Viva znova na odru Foto: Mater Kramžer

Vrnitev z Vivo vintage

Komentirajte prvi! Novice

Po več kot enem letu brez koncerta zaradi epidemioloških razmer smo se Viveki zopet zbrali v veličastni Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice. Čeprav je bil program koncerta najprej namenjen izvedbi oktobra prejšnje leto, smo ga lahko izvedli šele v nedeljo, 27. junija 2021, več kot pol leta kasneje.

Čas, ki ga še vedno živimo, je prinesel številne težave in izzive za vse nas. Prvo zaprtje države nas je presenetilo in nikakor si nismo predstavljali, da bo trajalo tako dolgo. Viveki smo stvar vzeli sila resno in upoštevali vsa priporočila. Za nekaj časa je naš glas potihnil, a nismo dolgo zdržali. Najprej smo vzpostavili petkove klepete na daljavo, nato pa, takoj ko je bilo mogoče, lanskega junija začeli z vajami in bili tako z mislimi že pri jesenskem koncertu. Naš program je bil optimistično zasnovan in prepričani smo bili, da nam bo oktobra uspelo spraviti pod streho naš letni koncert. Žal se ni izšlo povsem po načrtih in naš glas je znova potihnil. A tokrat ne za dolgo. Spomladanska izkušnja nam je dala vedeti, da stvari ne bodo tako hitro mimo, zato smo s pomočjo različnih pomočnikov za delo na daljavo pričeli z vajami po glasovih, kasneje, ko so bila omogočena druženja v manjših skupinah, pa tudi v
živo.

Ker se Viva bliža svoji prelomni 30-letnici, smo tokrat letni koncert obarvali nekoliko bolj nostalgično in ga poimenovali Viva vintage (vintage namreč zato, ker smo vanj umestili skladbe, ki smo jih izbrali iz našega 29-letnega ustvarjalnega obdobja in jih večina sodi v naš skoraj železni repertoar). Koncert smo otvorili s tradicionalnimi in pa tudi sodobnimi priredbami ljudskih pesmi v različnih pevskih sestavih, s tenorskim solom se je predstavil naš sopevec Lovro Jurečič. Nadaljevali smo z bolj zahtevnimi skladbami, s katerimi smo znova dokazali svoje vokalne zmožnosti, koncert pa smo zaključili z mešanico sodobne glasbe iz naše in vaše mladosti. Tu so nastopili številni solisti: Žan Bračun, Alenka Černelič Krošelj, Lovro Jurečič, Sabina Žibert, Amir Tokić, Jelka in Jurij Žnideršič, Hana Sambunjak, Aljaž Arh, Florijan Volčanšek in Maruša Ferenčak. Skozi koncert nas je na klavirju spremljal pianist Lovro Frelih, že skoraj 30 let pa zboru dirigira Simona Rožman Strnad.

Med koncertom smo premierno izvedli tudi noviteto našega sopevca Krištofa Strnada, študenta kompozicije na Akademiji za glasbo in velikega skladateljskega talenta, priredbo pesmi Kot nekdo, ki imel me bo rad. Pozimi smo jo za namen prireditve ob kulturnem prazniku na daljavo posneli, tokrat pa smo jo končno izvedli tudi v živo.

Sedaj pa mesec in pol počitnic, nato pa intenzivne priprave na jesenski koncert, ki bo zopet nekaj posebnega!

Maruša Ferenčak

Zadnja posodobitev: ponedeljek, 05 julij 2021 08:40
(0 glasov)
Prebrano 344 krat

Komentirajte

Prepričajte se, da izpolnite vsa zahtevana polja, označena z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.